Nieuwe iPad met A5X-processor


Apple 'New iPad' 23 maart in Nederland
Door: Martijn Verkuil, 8 maart 2012

Het wachten is voorbij; Apple heeft gisteravond in San Francisco de nieuwste versie van hun iPad getoond. Geen iPad 3, geen iPad HD maar gewoon de ‘New iPad’.
Volgens geruchten zou de opvolger van de iPad 2, de iPad HD gaan heten door het hoge resolutie scherm dat het zou krijgen. De naam is het niet geworden maar het scherm heeft inderdaad een flinke resolutie-boost gekregen. Ook de home-knop zou verdwijnen maar we zien dat die nog gewoon aanwezig is.

Eerste iPad met Retina-scherm
Het Retina-display (wat we kennen uit de iPhone 4S) heeft een resolutie van 2048x1536, vier keer zo hoog als de iPad (2). Alleen de ppi-dichtheid van het scherm is anders dan die van de iPhone 4S (326ppi voor de iPad, 264ppi voor de iPhone 4S). Ook de kleurverzadiging  is met 44% verbeterd. Wie bang is dat de tekst moeilijk leesbaar zal zijn door de hoge resolutie, Apple zegt applicaties die niet ontworpen zijn voor Retina automatisch op te schalen waarbij de tekst opnieuw gerenderd wordt zodat het haarscherp is.

Nieuwe iPad met A5X-processor
Een ander gerucht  was dat de nieuwe iPad geen A6 quad-core zou krijgen maar een A5X en dat is correct. Volgens Apple twee keer sneller dan nVidia’s Tegra 3-chipset die we in de Asus Transformer Prime vinden. Apple doet er nog een schepje bovenop door te zeggen dat de 4 grafische cores 4 keer sneller zijn dan de 4 grafische cores van de Tegra 3. Dit is nodig om de flinke resolutie aan te sturen. Kloksnelheid van de processor wordt niet genoemd maar ligt waarschijnlijk dicht bij de gewone A5 (1GHz).

Apple iSight camera: filmen in 1080P
Naast het Retina-scherm zien we ook nog een andere techniek die is overgewaaid van de iPhone 4S en dat is de 5-laagse lens en IR-filter van de camera in de nieuwe iPad die nu ook over 5MP beschikt. De camera stelt je in staat om in 1080p te filmen.

Undercover Siri
De iPad beschikt ook over een dicteerfunctie dat gebruikmaakt van de Siri-motor maar niet als Siri gepresenteerd werd. De dictafoon ondersteunt wel precies dezelfde talen als Siri: Amerikaans, Engels, Australisch, Frans, Duits en Japans.


New iPad met 4G (LTE)
De iPad maakt gebruikt van een LTE-chipset die een snelheid kan halen van 73Mbps. Maar voordat je begint te watertanden, hier in Nederland zijn we voorlopig nog aangewezen op het 3G-netwerk. Wellicht dat Zweden in Europa het voortouw zal nemen met 4G maar wanneer dat in Nederland zijn intrede maakt, is nog niet bekend. Ook Amerikanen moet oppassen bij het lezen van deze specs want de chipset is niet compatibel met alle providers waardoor ze moeten oppassen de juiste versie aan te schaffen. Om dezelfde accuduur te behalen op het snellere netwerk is deze zwaarder gemaakt en dat zien we terug in het gewicht dat nu op 750 gram zit en met 9,4mm ook iets dikker is.

Prijs nieuwe iPad
De prijzen zijn gelijk aan de iPad 2 bij introductie. Voor het 16GB model betaal je dus €499, 32GB voor 599 en 64GB voor 699. Een iPad met 3G/4G kost je 130 extra. Nederland krijgt de iPad op 23 maart maar vanaf 16 maart is hij al te koop in Amerika, Canada, Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Singapore, Hong Kong en Japan. 
Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)