Let op !!! Overbelasting


Overbelasting

Bij overbelasting gaat er te veel stroom door de huisinstallatie. Bijvoorbeeld omdat er te veel elektrische apparaten worden gebruikt. Overbelasting kan brandgevaar opleveren doordat de elektriciteitsdraden te warm worden. De stop of automaat in de meterkast reageert bij overbelasting en zorgt voor onderbreking van de stroom.

Overbelasting kunt u voorkomen

  • Controleer in de meterkast of uw huisinstallatie verschillende groepen heeft. Zo is de belasting per groep lager dan wanneer alles op één groep is aangesloten. 
  • Heeft u te weinig groepen? Laat een erkend installateur nieuwe groepen installeren. Check of er niet meer dan ongeveer 3600 watt op één groep wordt aangesloten. Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Wilt u weten hoeveel u aansluit? Kijk dan op het typeplaatje of in de gebruiksaanwijzing.
  • Gebruik een aparte groep voor wasmachine of wasdroger. Worden er meer apparaten op dezelfde groep aangesloten, dan kan de stop of automaat in de meterkast doorslaan.
  • Gebruik nooit driewegstekkers.
  • Gebruik zo min mogelijk verdeelstekkers. Sluit apparaten indien mogelijk direct op het stopcontact aan. Gebruikt u toch een verdeelstekker let dan op het KEMA-keur (of de Duitse variant VDE-keur).

Meer over overbelasting

 Groepen
 Stoppen en automaten

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)