Kamer wil bankenbonus beperken tot kwart van salaris

Knipsel
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) diende vandaag een voorstel in over de bankenbelasting. Screenshot NOS
BINNENLAND 
De bonussen die banken uitkeren mogen niet meer dan 25 procent van het vaste jaarsalaris bedragen. Als hogere bonussen worden betaald, moet die bank een extra bankenbelasting betalen van vijf procent, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit het debat wat momenteel gaande is in de Kamer over het onderwerp
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) diende het voorstel vandaag in bij het debat over de bankenbelasting. In het kabinetsvoorstel moeten banken die bonussen uitkeren van meer dan honderd procent van het jaarsalaris extra belasting betalen, maar dat vindt Omtzigt onverantwoord:
“Financiële instellingen die een maatschappelijke rol hebben, moeten de bonussen aanpassen naar de verantwoordelijkheden die ze hebben. Bonussen stimuleren nu vooral het nemen van risico’s en zouden veel meer gebaseerd moeten worden op niet-financiële criteria, zoals het maatschappelijk belang van een bank. En zelfs dan is een beperkte bonus op zijn plaats.”
Eind februari publiceerde het CDA het rapport Naar een duurzame financiële sector. Daarin pleitte de partij ervoor dat banken voortaan alleen nog bonussen mogen uitkeren op basis van duurzame en maatschappelijke doelstellingen. De auteur van het rapport, Kamerlid Elly Blanksma zei hierover destijds tegenover NRC Handelsblad dat “het vertrouwen van spaarders alleen kan terugkeren als zij het gevoel hebben dat hun spaargeld in veilige handen is.”

Omtzigt gesteund door PvdA en PVV

PvdA en PVV steunen het voorstel van Omtzigt, zo meldt persbureau Novum. Ook GroenLinks en de ChristenUnie lieten tijdens het debat weten het amendement te steunen, waarmee een meerderheid ontstaat. Helma Neppérus (VVD) vroeg waarom het CDA een paar maanden geleden nog niets zag in concrete maatregelen en de partij bij monde van Elly Blanksma slechts een moreel appèl deed op de financiële sector om te stoppen met het uitkeren van bonussen. “Vanwaar die draai?”
Omtzigt antwoordde dat de VVD kennelijk vindt dat er nog steeds niets aan de hand is. De crisis is echter zo ernstig dat het een goed moment is om paal en perk te stellen aan de bonussen, aldus de CDA’er. Neppérus vreest dat het voorstel ertoe leidt dat de vaste beloningen worden verhoogd. Zij wil daarom niet verder gaan dan het kabinetsvoorstel.
Vorig jaar maakte het kabinet nog expliciet dat bonussen bij banken en verzekeraars niet door een belasting willen terughalen. Een PVV-motie om bonussen honderd procent te belasten kreeg toen wel steun in de Tweede Kamer, maar minister De Jager liet bij het aannemen van de motie al weten er niets in te zien.

Nieuwe belasting nog dit jaar invoeren

Het kabinet wil de bankenbelasting dit jaar invoeren. De heffing moet jaarlijks driehonderd miljoen euro opleveren. Hiermee leveren de banken een bijdrage aan de staatssteun die noodlijdende banken hebben gekregen tijdens de kredietcrisis. Door banken te stimuleren om langlopende financieringen aan te gaan, moet de belasting verder de financiële stabiliteit bevorderden.
De linkse oppositie vindt dit bedrag te laag. Ed Groot (PvdA) dient een amendement in om de bankenbelasting te verdrievoudigen om zo een miljard binnen te halen. Het huidige bedrag dekt de risico’s onvoldoende af, stelde hij. Ook Farshad Bashir (SP) pleitte voor een ‘drastische verhoging’ van de belasting. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) komt morgen aan het woord.
LEES MEER OVER:
 
BANKEN
BELASTING
BONUSSEN
TWEEDE KAMER

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)