Dekkingsgraad pensioenfondsen nog onder de maat

Elisa Hermanides
donderdag 19 april 2012, 00:00
update: donderdag 19 april 2012, 12:44
Pensioen
Hollandse Hoogte
De meeste pensioenfondsen zien weinig verbetering in hun dekkingsgraad, met uitzondering van ABP en Bpf Bouw. Een korting op pensioenen komt hiermee dichterbij.
De dekkingsgraad van ambtenarenpensioenfonds ABP bedroeg aan het eind van het eerste kwartaal 95%, tegen 94% eind 2011. Bpf Bouw steeg licht van 100,4% naar 100,7%, aldus een woordvoerder.
PME
De dekkingsgraad van PME (pensioenfonds voor de metalelektro) bleef gelijk op 90%, de overige fondsen die donderdag inzage gaven in de dekkingsgraad kwamen met een lager percentage dan eind vorig jaar. De dekkingsgraad is de verhouding tussen de bezittingen en de verplichtingen.
De pensioenfondsen van Nederland hebben daarmee nog altijd minder vermogen dan nodig is om aan alle huidige en toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen. Daarvoor is een dekkingsgraad van 105% nodig.
Dalende rente
De fondsen merken het effect van de dalende rente, waarmee de fondsen hun verplichtingen berekenen. Deze rente stond eind vorig jaar nog op 2,75%  en was eind maart gezakt tot 2,54%.
Pensioenfonds Zorg en Welzijn zag de dekkingsgraad 1%-punt ­dalen naar 96%. De dekkingsgraad van PMT (metaal en techniek) daalde 0,5%-punt tot 88%.
Begin dit jaar meldde toezichthouder de Nederlandsche Bank dat veel pensioenfondsen in 2013 op pensioenen moeten korten als hun situatie niet verbetert. De tijd dringt. ABP en de twee metaalfondsen hebben nog krap negen maanden de tijd om een dreigende korting af te wenden.
De rendementen van PME en PMT over het eerste kwartaal waren respectievelijk 4,2% en 3,9%. Pensioenfonds ABP meldde over het eerste kwartaal een rendement van 5,9%.
'Erg verontrustend'
Directeur Peter Borgdorff van Zorg en Welzijn noemt het ‘erg verontrustend’ dat het met de ­financiële situatie van het fonds nog steeds niet de goede kant op gaat. ‘Dat is toch bizar, als je bedenkt dat we over het eerste kwartaal een rendement hebben gehaald van 4,5%’, zegt Borgdorff. ‘Als dat zo doorgaat, kan de situatie zich aandienen dat we alsnog moeten korten.’
Het positieve effect van het middelen van de rekenrente over drie maanden is inmiddels verdwenen, omdat de rente redelijk stabiel is gebleven, aldus Borgdorff.
De directeur maakt zich zorgen over de onzekerheid rond het nieuwe pensioenstelsel. ‘We weten nog steeds niet waar we aan toe zijn. De problemen van nu zijn extra zorgelijk, doordat er ook geen zicht is op oplossingen.’ De sleutel is volgens Borgdorff de rekenrente. De nieuwe regels mogen van minister Kamp wellicht al worden toegepast op het huidige stelsel.
Vragenlijst
Pensioenfonds Zorg en Welzijn raadpleegt de deelnemers over de nieuwe pensioenregeling via een korte enquête. Borgdorff: ‘Als het bestuur gaat bespreken hoe wij het nieuwe pensioencontract vorm gaan geven, ligt de enquête-uitslag nadrukkelijk op tafel.’ Gelokt door de verloting van een cadeaubon van bol.com hebben inmiddels circa 65.000 deelnemers gereageerd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)