Doorgaan naar hoofdcontent

Is het snoer niet heel ouderwets? foto: iStockphoto

Draadloze stroom: mag het snoer de deur uit?

18-04-2012 | Gepubliceerd 09:03

Tien jaar geleden zou draadloze stroom nog worden afgedaan als sciencefiction. Nu staan grote producenten als Samsung en HTC in de rij om de techniek toe te passen.

OPLADER ELEKTRISCHE AUTO'S

Draadloze opladers voor elektrische auto’s zullen een belangrijke beginmarkt worden voor deze techniek. Met deze techniek hoeft een elektrische auto alleen boven een oplaadpunt te worden geparkeerd om deze op te laden.
WiTricity is al samenwerkingen aangegaan met onder andere Toyota en Mitsubishi Motors om oplaadpunten te ontwikkelen voor elektrische auto’s. Maar ook het bedrijf HaloIPT, in handen van Apple-partner Qualcomm, is bezig met het ontwikkelen van een gelijksoortig systeem. Voor de Chevy Volt and Nissan Leaf zijn er al oplaadsystemen ontwikkeld door het bedrijf Plugless Power, die nu in een testfase zitten.
Momenteel is Nederland nog geen grote afzetmarkt voor deze techniek, aangezien er nog maar 1500 elektrische auto’s in de omloop zijn. Maar de ANWB verwacht dat dit zal veranderen door een stijgend aantal oplaadpunten, zo schreef Z24eerder.
Stel je voor: je staat 's ochtends op en hoeft niet meer je smartphone van de oplader te halen. Je struikelt niet over het snoer van de schemerlamp op weg naar de douche. En het strijken van het overhemd dat je vandaag aan moet, gaat in een handomdraai zonder dat die vervelende kabel in de weg zit.
Dit zou over een aantal jaar werkelijkheid kunnen zijn als door je hele huis een draadloos netwerk is aangelegd dat constant de apparaten van stroom voorziet.
Getpowerpad uit Venlo
De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar bestaat al enkele jaren. Het Venlose Getpowerpad.com (GPP) is het eerste Europese bedrijf dat werkt met Qi, een standaard voor draadloze stroom. GPP verkoopt sinds een jaar gadgets die smartphones op enkele centimeters afstand kunnen opladen.
Het loopt nog niet storm, met enkele duizenden verkopen in Nederland. Maar volgens mede-oprichter Ton Canters hoeft dat ook niet meteen. “Met GPP willen we een pionier zijn in de markt, zodat we veel publiciteit krijgen en een naam maken,” aldus Canters. “Als die markt uiteindelijk rijp is, dan kunnen we veel geld verdienen.”
Voordat draadloze stroom een algemeen gebruikt goed wordt, zijn we volgens Canters nog wel 5 tot 10 jaar verder. “Er moet nog een bepaalde kennis in de industrie komen. Daarbij moet niet alleen één bedrijf het wiel willen uitvinden, maar de hele industrie klaar zijn.”
Toepassingen
Op dit moment zijn er twee technieken het verst ontwikkeld: het versturen van energie via radiogolven en inductie. Alleen de laatste wordt op grote schaal toegepast, bijvoorbeeld in elektrische tandenborstels. Dat werkt zo: in de lader zit een spoel waar een veranderlijke stroom doorheen loopt. Door het veranderende magnetische veld, wordt in de spoel in de tandenborstel stroom opgewekt.
Het opladen werkt echter alleen als de tandenborstel op de oplader wordt gezet. Het bereik is één van de grote tekortkomingen van deze techniek. De 'stroomoverdracht' bedraagt niet meer dan enkele tientallen centimeters, waardoor gebruikers alsnog niet vrij kunnen bewegen om een apparaat te gebruiken. Ook de snelheid van het opladen en het rendement- er gaat behoorlijk wat energie verloren - maken dat de toepassing van inductie nog geen hoge vlucht neemt.
Investeerders
De inductietechniek gaat echter met flinke stappen vooruit. Grote technologiebedrijven staan in de rij staan om er gebruik van te maken. De bedrijven WiTricity en Wireless Power Consotrium (WPC), de patentgroep achter Qi, hebben standaarden ontwikkeld die toeleveranciers mogen gebruiken voor hun eigen producten.
Een blik op de ledenlijst van het WPC leert dat grote producenten oog hebben voor deze nieuwe techniek, zoals Toshiba, Texas Instruments, Panasonic, Sony en LG. In januari telde het WPC 106 leden; steeds meer bedrijven sluiten zich aan.
Lange afstanden
De techniek is is echter nog niet waar het moet zijn, vindt ook Canters van GPP. Het laadplatform dat hij nu verkoopt ziet hij als een “tussenoplossing”. Bij latere producten moet de electriciteit ook “de lucht in”, zodat hele kamers kunnen worden voorzien van draadloze stroom. Als het bereik wordt vergroot tot enkele meters, zou draadloze stroom nog veel meer toepassingen kunnen hebben voor consumenten.
Zo dachten ook de onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT). Onder leiding van hoogleraar Marin Soljačić wisten deze bij een demonstratie in 2007 aan te tonen dat het met een techniek genaamd ‘resonantie’ mogelijk is om elektriciteit over een langere afstand te versturen, dwars door obstakels en zonder al te veel energieverlies.
Het team liet zien hoe een lamp van 60 Watt over een afstand van twee meter werd voorzien van elektriciteit. De resultaten werden gepubliceerd in het prestigieuze Amerikaanse tijdschrift Science. Niet veel later richtte Soljačić met enkele collega’s van het MIT het bedrijf WiTricity op, een van de belangrijkste concurrenten van het WPC.
Twijfels over de techniek
In de industrie zijn er echter wel twijfels over het rendement van de technieken die nu beschikbaar zijn. Eric Giler, de CEO van WiTricity vertelde in 2009 tegen technologieblog Green Tech Media dat 95 procent van de draadloze stroom wordt behouden over korte afstanden, maar dat dit kan dalen tot 10 procent als de afstand groter is dan vijf keer de grootte van het zendstation.
Ook Canters twijfelt over de snelheid van de techniek van WiTricity over langere afstanden. “En het gaat allemaal om het rendement,” licht Canters toe. “Als je niet snel genoeg kan opladen dan werkt het niet voor de consument.”
Veld versterken
WiTricity heeft nu producten waarmee elektriciteit tot de afstand van een meter kan worden verstuurd. Met behulp van een mat die het signaal versterkt, kan dit veld nog worden uitgebreid, zodat een complete kamer van draadloze stroom kan worden voorzien. Zo komt de draad- en stekkerloze kamer ineens heel dichtbij.
Lees ook op Z24:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)