Doorgaan naar hoofdcontent

Facebook: winst hapert door kostenexplosie

24-04-2012 | Gepubliceerd 09:05
24-04-2012 | Laatst bijgewerkt 09:14
Mark Zuckerberg van Facebook. De sociale netwerksite heeft ruim 900 miljoen gebruikers, maar zag de winst in het eerste kwartaal van 2012 dalen. foto: epa.
Mark Zuckerberg van Facebook. De sociale netwerksite heeft ruim 900 miljoen gebruikers, maar zag de winst in het eerste kwartaal van 2012 dalen. foto: epa.

Sociale netwerksite Facebook zag de winst in de eerste maanden van dit jaar dalen. Het bedrijf van Mark Zuckerberg doet forse investeringen, voorafgaand aan de veelbesproken beursgang.

Klik hier!
Facebook maakte maandagavond de resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar bekend. Die lieten zien dat hoge kosten de winst van de sociale netwerksite onder druk zetten.
De nettowinst van Facebook bedroeg 205 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2012, een daling van 12 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet lag met 1,1 miljard dollar wel 45 procent boven het niveau van het eerste kwartaal van 2011, maar daalde licht vergeleken met de laatste drie maanden van 2011.
Analisten wezen er in zakenkrant the Wall Street Journal op dat Facebook z'n kosten fors ziet stijgen, onder meer omdat er investeringen gedaan moeten worden in computertechnologie voor het bedienen van het razendsnel groeiende aantal gebruikers. Facebook had eind maart wereldwijd 901 miljoen actieve gebruikers, 33 procent meer dan twaalf maanden eerder.
De operationele kosten verdubbelden bijna in het eerste kwartaal van dit jaar tot 677 miljoen dollar.

Groeistuipen Facebook

Facebook geeft ook veel geld uit aan overnames en patentdeals. Maandag maakte het bedrijf bekend voor 550 miljoen dollar een patentdeal te hebben gesloten met Microsoft. Eerder deze maand verraste Facebook de wereld met de overname van foto-applicatie Instagram voor één miljard dollar.
Volgens technologie-investeerder Peter Falvey staat Facebook onder "enorme druk" om hard te blijven groeien. Tegenover The Wall Street Journal gaf hij aan dat het wellicht niet toevallig is dat Facebook vlak voor de beursgang in mei wat extra investeringen doet, omdat het bedrijf als private onderneming nog minder de druk voelt van publieke aandeelhouders die over de schouder van de bestuurstop meekijken.
Lees ook:
Z24

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)