Zonnestroom uit de muur

Vincent Dekker − 21/04/12, 14:15
© Heliatek/Reckli. Zonnecellen geïntegreerd in betonnen muurdelen, en nog met een goede stroomopbrengst ook.
WEBLOG Bewoners van nieuwe huizen kunnen over een jaar of twee hun stroom letterlijk uit de muur halen. Het Duitse Heliatek heeft zonnecellen ontwikkeld die als afdeklaagje op betonblokken voor huizen- en kantoorbouw kunnen worden aangebracht.
De huidige generatie zonnepanelen geeft al een mooie hoeveelheid stroom tegen een redelijke prijs. Ik ben in ieder geval al tevreden met wat ik op m'n dak heb. Maar voor een echt grote doorbraak van zonne-energie moet de prijs nog verder zakken en zou de toepasbaarheid ook breder mogen worden. Geen zware grote standaardplaten, maar zonnecellen in allerlei vormen, zoals uiteraard: dakpannen.

De manier waarop veel ontwikkelaars momenteel denken die doelen te bereiken, is door over te stappen van panelen naar folie, ook wel bekend als dunne film zonnecellen. Dat spaart als het goed is veel materiaal uit en de productie zou eenvoudiger, en dus ook goedkoper, kunnen worden. Maar er moet nog wel wat werk worden verzet, want dunne film 'zonnepanelen' leveren vooralsnog onder meer per vierkante meter minder energie.

Het Duitse Heliatek denkt nu met een eigen technologie al een heel eind te komen. Het maakt organische zonnecellen, een technologie die lijkt op de organische led-tv-schermen (oled-tv's) die al in opkomst zijn. Waar de meesten voor deze organische zonnecellen lange moleculen (polymeren) gebruiken, heeft Heliatek voor korte gekozen. En dat blijkt diverse voordelen te hebben.

Zo haalt Heliatek meer stroom uit een dag. De cellen zetten weliswaar nu nog slechts 8 procent van het invallende licht om in stroom, tegen zo'n 15 procent voor de cellen van de panelen op mijn dak, maar ze doen dat ook in ongunstiger omstandigheden. 's Morgens en 's avonds, als de zon laag staat, haalt een Heliatek-cel juist méér energie uit het licht dan de traditionele cellen. En als de Heliatek-cel op het noorden wordt gericht, komt er ook nog aardig wat stroom uit.
Een tweede voordeel speelt bij ons niet direct, maar op veel andere plekken in de wereld weer wel. De organische cellen van Heliatek hebben veel minder last van de warmte. Als de panelen op mijn dak warmer worden dan 25 graden Celsius, gaan ze slechter presteren. In de ziedende hitte van een woestijn scheelt dat al behoorlijk wat. Niet bij Heliatek; hun cellen blijven zo'n 8 procent rendement leveren tot een graad of 80 aan toe!

De beide eigenschappen zorgen ervoor dat een proef met de nieuwe cellen in Singapore volgens Heliatek uitwees dat panelen met hun cellen over een hele dag gerekend meer stroom leverden dan de ogenschijnlijk twee keer zo efficiënte traditionele panelen.

Die warmtebestendigheid maakt het ook mogelijk de cellen te combineren metbetonnen muren van huizen en kantoren. Die muren worden in de zon flink warm, en dat is nu dus geen probleem meer. Samen met bouwmaterialenleverancier Reckli is Heliatek daarom betonnen muurdelen gaan ontwikkelen die over twee jaar nieuwe huizen automatisch tot stroomproducent maken.
Over de meerprijs kon ik zo gauw niks vinden. Maar wel dat de betonblokken gelukkig in meerdere kleuren leverbaar worden...
  • © Heliatek/Reckli. Zonnemuren zijn straks in diverse kleuren te krijgen...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)