Vakcentrales niet op één lijn tegen kabinet

Laatste update:  18 april 2012 17:16info

DEN HAAG - De drie vakcentrales zitten niet op één lijn bij hun opstelling tegenover het kabinet.

Foto:  ANP
FNV en MHP slikken geen nullijn voor de lonen en uitkeringen in ruil voor minder pijnlijke bezuinigingen. Met CNV valt daar wel over te praten.
De grootste vakcentrale van Nederland, FNV, en die voor het hoger en middenkader op de werkvloer, MHP, waarschuwen het kabinet dat de economie verder in het slop komt te zitten door grote bezuinigingen op korte termijn en een verdere aantasting van de koopkracht van huishoudens.

Afgehaakt

FNV en MHP hebben hierover woensdag een gezamenlijke verklaring uitgebracht aan regeringspartijen VVD en CDA die met gedoogpartner PVV onderhandelen over verdere bezuinigingen om de overheidsfinancien op orde te brengen. De christelijke vakcentrale, CNV, is na twee weken overleg hierover afgehaakt.
CNV-voorman Jaap Smit had eerder deze maand collega-vakbonden opgeroepen om samen het gesprek aan te gaan met het kabinet en werkgevers.

Nullijn

Smit wil wel praten over de nullijn om pijnlijke ingrepen te voorkomen. Maar vakbondsvoorman Bob van der Wal van de MHP noemt, net als de FNV, de nullijn ongewenst. Hij wijst erop dat de geschiedenis ook leert dat de Nederlandse vakbeweging altijd meewerkt aan een verantwoorde loonontwikkeling.
FNV-voorzitter Agnes Jongerius betreurt het afhaken van het CNV. ''Deze tijd vraagt om gelijk optrekken'', stelt zij. De FNV zal volgens haar de plannen uit het Catshuis heel kritisch beoordelen en zal zo nodig met gerichte vakbondsacties komen.

Niet concreet

Het CNV is volgens een woordvoerster ''niet tegen'' het stuk van FNV en MHP, maar vindt het niet voldoende concreet. ''De maatregelen zijn niet ingevuld.''
De woordvoerster spreekt tegen dat de vakcentrales uit elkaar zijn gespeeld. ''We blijven samenwerken.''

Toptarief

Op korte termijn vinden FNV en MHP dat hogere inkomens wat meer hun steentje mogen bijdragen via een tijdelijk toptarief in de belastingen. Ook kan tijdelijk de vennootschapsbelasting en de btw op luxe goederen omhoog.
Ook zou de overheid grote infrastructurele projecten een jaartje kunnen uitstellen om in 2013 aan de Europese begrotingsregels te voldoen.

Hervormingen

FNV en MHP stellen dat hervormingen op de arbeidsmarkt, in de zorg en woningmarkt op korte termijn niks opleveren. Voor dit soort hervormingen is volgens Jongerius en Van der Wal ook draagvlak nodig.
Op langere termijn willen de twee wel met hun achterban nadenken over de arbeidsmarkt om bijvoorbeeld ''de groeiende tweedeling tussen vast en flex te keren''.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)