GEZONDER LEVEN? ZO DOORBREEKT U SLECHTE GEWOONTES

vrijdag 13 april 2012 13:19
Te veel drinken, eten en roken: het sluipt er langzaam in, totdat we ineens te dik en ongezond zijn. Er is veel discipline nodig om te stoppen met slechte gewoontes. Toch is het makkelijker dan u denkt.
Met deze tips wordt het doorbreken van slechte patronen makkelijker:

1. Wees bewust

De eerste stap klinkt logisch, maar wordt vaak overgeslagen: wees u bewust van uw slechte gewoonte. Door in een dagboek bij te houden wanneer de behoefte aan eensigaret of chocola het sterktst is, krijgt u inzicht in uw valkuilen. 
Snoept u uit verveling of omdat u zich slecht voelt? Of is het gewoon een langzaam ingeslopen gewoonte waar u niet meer vanaf komt? Dit maakt veel uit voor de manier waarop u dit negatieve patroon zult doorbreken. 

2. Vervang

Een gewoonte verdwijnt nooit helemaal. Toch kunt u vooruitgang boeken wanneer u een slechte handeling vervangt door een goede. Dus ga na een lange dag werken niet snoepen of alcohol drinken, maar trek zodra u thuis bent uw hardloopschoenen aan. 
En: laat dan na het sporten uw schoenen 'slingeren' zodat u ook de de dag erop wordt herinnerd aan uw nieuwe voornemens meer te bewegen. Juist door dit soort kleine signalen, krijgen uw hersenen op den duur het teken om te gaan lopen in plaats te snaaien op de bank.  

3. Uitstellen

Van uitstel komt, juist ja, afstel. Het vooruitschuiven van bepaalde handelingen is niet altijd goed, maar in dit geval wel. Wie bij zichzelf denkt 'ik mag absoluut geen chocola' of 'ik mag niet meer roken', focust zich juist op datgene wat hij of zij probeert te weerstaan.
Zeg daarom niet tegen uzelf dat u helemaal moet stoppen, maar stel uw slechte gewoonte elke keer een poosje uit. Zie het als een test: 'hoe lang zou ik zonder die ene sigaret kunnen?' En voor u er erg in hebt, bent u de behoefte aan het roken kwijt.

4. Visualiseer

Wie écht geen zin heeft om te sporten, doet er goed aan om de situatie ná de activiteit eens voor zich te zien. Denk aan het gevoel dat u na het sporten heeft: u voelt zich goed door de endorfinen die zijn vrijgekomen. Ook zult u zich zekerder voelen omdat u niet hebt toegegeven aan uw gemakzucht. Wie zich op deze gevoelens richt, is eerder geneigd te kiezen voor het goede.

5. Geduld

Tijd is het belangrijkste bij het doorbreken van een patroon, dus wees vooral geduldig en gun uzelf de tijd. Er wordt wel eens beweerd dat er dertig dagen nodig zijn om een nieuwe gewoonte aan te leren. Of dit nu waar is of niet, wees ervan bewust dat het even kan duren, maar onthoud ook: na de ergste periode breekt er ook weer een tijd aan dat het u makkelijker zal afgaan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)