Harde aanpak motorclubs nabij

hellsangels2
Archieffoto uit 2008 van een bezoek van leden van de Amsterdamse rechtbank aan het clubhuis van de Hells Angels in Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer
BINNENLAND 
Fiscus, openbaar bestuur en politie gaan alle middelen inzetten om criminele motorbendes te bestrijden. Dat staat in een vertrouwelijk plan van aanpak dat in handen is van NRC Handelsblad.
In Nederland bestaat een “grote verwevenheid” van criminele motorclubs met de bovenwereld. Leden van organisaties als de Hells Angels en Satudarah zijn werkzaam binnen de overheid, horeca, vastgoedwereld, beveiligingsbedrijven en de politie heeft aanwijzingen over verwevenheid met de advocatuur, zo is te lezen in het actieplan. Het nog vertrouwelijke ‘Plan van Aanpak Motorclubs’, waarin politie, justitie, lokaal bestuur en belastingdienst maatregelen voorstellen om de sterk groeiende criminele opmars van zogeheten ‘outlaw bikers’ te stuiten, wordt dinsdag door bestuurders van zo’n 25 gemeenten, opsporingsambtenaren en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie besproken op een bijeenkomst in Utrecht.
Uit angst voor geweld van de motorclubs heeft de overheid jarenlang afgezien van consequent optreden tegen criminaliteit van motorclubs. Dit leidde volgens de politie tot “het ontstaan van vrijplaatsen” voor criminele motorclubs die opereren in “een schijn van onaantastbaarheid”. In het actieplan wordt afgesproken alle mogelijke bestuurlijke, fiscale en strafrechtelijke instrumenten in te zetten om ongewenst gedrag van de criminele motorclubs te beëindigen.
Een van de eerste ingrepen die worden voorgesteld is het sluiten van twintig clubhuizen van motorverenigingen omdat de exploitatie van de panden in strijd is met een bestemmingsplan of omdat vergunningen ontbreken. Dit blijkt uit een analyse van de eigendomsinformatie die de tien Regionale Informatie- en Expertisecentra (Riec’s) hebben gemaakt. Outlaw bikers in Nederland beschikken over zo’n zestig clubhuizen.
Lees meer over het plan van aanpak in het achtergrondartikel ‘Harde aanpak motorclubs nabij’ vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).
LEES MEER OVER:
 
HELLS ANGELS
IVO OPSTELTEN
JUSTITIE
MOTORCLUBS
POLITIE
SATUDARAH

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)