Doorgaan naar hoofdcontent

Op twee na warmste maart
4 april 2012 - De afgelopen maand was droog, zonnig en uitzonderlijk zacht. In De Bilt bedraagt de gemiddelde temperatuur 8,3 graden tegen 6,2 graden normaal. Daarmee staat maart 2012 op een gedeelde derde plaats van de zachtste maanden in ruim een eeuw.
Deze maand waren op sommige warme dagen luchtspiegelingen te zien (foto: Jannes Wiersema)
Deze maand waren op sommige warme dagen luchtspiegelingen te zien. Luchtspiegelingen zijn geen echte reflecties, maar ontstaan dor breking: hoe dichter men bij de grond komt, des te warmer is de lucht en des te kleiner de brekingsindex, de mate waarin de breking optreedt (zie ook onder begrippen) (foto: Jannes Wiersema)
De warmste maart beleefde ons land in 1991 met gemiddeld 8,8 graden.

In het zuiden van ons land kwam de temperatuur op 22 en 23 maart 2012 al boven de 20 graden. Ell in Limburg noteerde met 20,8 graden de landelijk hoogste temperatuur. Het komt niet vaak voor dat het al zo vroeg in het jaar zo warm is. In De Bilt werd op 23 maart 19,7 graden gemeten en laat de eerste warme dag van het jaar (maximumtemperatuur 20,0 graden of meer) nog op zich wachten.

Op drie dagen kwam de temperatuur in de vroege ochtend onder het vriespunt. Gewoonlijk telt het KNMI acht vorstdagen.

Vooral de tweede helft van de maand was in het hele land zonnig. Tussen 19 en 28 maart scheen de zon iedere dag vrijwel onafgebroken. Dat leverde in tien dagen 102 uur zon op, heel uitzonderlijk voor maart. De eerste helft van de maand was echter somber zodat de maand niet bij de tien zonnigste hoort. De zon scheen over de hele maand gemiddeld over het land 166 uur tegen 124 uur normaal.

Opnieuw is de lente droog begonnen. Gemiddeld over het land leverde de eerste lentemaand 19 mm op tegen een langjarig gemiddelde van 68 mm. De helft van de maandsom viel op 7 maart, zodat het merendeel van de maand nauwelijks neerslag opleverde. Sommige plaatsen in Groningen kregen deze maand slechts 5 tot 10 mm. Zeeland kreeg in maart 2012 met plaatselijk 40 mm de meeste regen, maar ook dat is minder dan normaal in maart.

Ook vorig jaar was maart zeer droog. Die maand vormde de opmaat tot het droogste en zonnigste voorjaar ooit. In de drie voorjaarsmaanden van 2011 viel landelijk slechts 49 mm tegen 172 mm normaal.

Maandelijks overzicht van de weersgeteldheid MOW)http://www.knmi.nl/klimatologie/mow/pdf/mow_201203.pdf

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)