Vergrijzing compenseert deels afname vacatures


Door de economische crisis daalt het aantal nieuwe banen in Gelderland, maar de vergrijzing compenseert dit deels. Dat blijkt uit de Provinciale Economische Verkenning(PEV), het onderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van Gedeputeerde Staten. De uitkomsten van het onderzoek dienen als onderbouwing voor het provinciale arbeidsbeleid.
Personeel gezochtVolgens het onderzoek zal de werkgelegenheid in 2012 dalen (zie Documenten). Maar omdat oudere medewerkers met pensioen gaan, komen er bestaande banen vrij waardoor de daling meevalt. Daarbij groeit de beroepsbevolking bescheiden, waardoor de stijging van het werkloosheidspercentage beperkt blijft tot ongeveer 1 procentpunt. Toch wordt tot 2015 weinig verbetering voorzien in de werkloosheidsomvang.
BeroepsgroepenEr komen steeds meer gepensioneerden en hierdoor wordt de vervangingsvraag steeds groter. Dit is vooral terug te zien in het onderwijs waar nu een kwart ouder dan 55 jaar is. De grootste vraag doet zich voor in lagere en middelbare beroepen, ruim 60 procent in 2011. Bij lagere beroepen zijn 60.000 baanzoekers om 35.000 beschikbare banen te vullen. Daarnaast doet de krapte op de arbeidsmarkt zich voor bij wetenschappelijke beroepen. De vraag stijgt van 22.000 nu naar 25.000 in 2015, terwijl het aanbod afneemt van 16.000 naar 15.000.
 
 
Gepubliceerd op: 05 april 2012

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)