'Europa beseft urgentie van gebrek aan grondstoffen niet'

Marco Visser − 25/04/12, 13:47
© Thinkstock. Steenkool, geen onuitputtelijke voorraad.
Europa heeft niet door hoe ernstig het gebrek aan grondstoffen is. "Het doemscenario? Dat we elkaar straks de hersens inslaan vanwege de laatste brokjes grondstoffen," zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy vandaag in het Financieele Dagblad.
D66'er Gerbrandy is rapporteur van het Europees Parlement over efficiënt omgaan met grondstoffen. Vandaag stemt de milieucommissie van het Europarlement over zijn rapport. Gerbrandy constateert dat landen hun slinkende voorraden grondstoffen afschermen voor buitenlands gebruik. Zo stopten de Verenigde Staten in de jaren negentig al met de export van fosfor, zet China een rem op de export van zeldzame aarde en mogen uit India helemaal geen grondstoffen worden uitgevoerd.

Volgens Gerbrandy bestaat binnen lidstaten veel enthousiasme voor hergebruik van grondstoffen, maar haken landen af zodra ideeën tot concrete plannen leiden. "Daarom zetten we dit als parlement hard door", zegt de Europarlementariër in het FD.

Ook bedrijven hebben volgens Gerbrandy nauwelijks door hoe serieus de grondstoffenschaarste is. Vooral 'middelgrote en kleinere bedrijven redeneren net zoals automobilisten aan de pomp: als het rond Iran weer rustig wordt, daalt de benzineprijs wel weer'.

Om hergebruik van grondstoffen te stimuleren, pleit Gerbrandy voor een Europese vrijhandelszone voor afval. Binnen Europa bestaat momenteel alleen vrij verkeer van nieuwe goederen, maar nog niet van gebruikte.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)