Lagere btw op zonnepanelen levert staat gratis banen op

Vincent Dekker − 27/04/12, 12:30
Mijn huidige 'panelenparkje'. Misschien wordt het al snel slim om er nog een paar bij te plaatsen.
WEBLOG Kijk, dat zou wat moois kunnen worden: de btw op zonnepanelen niet van 19 naar 21 maar naar 6 procent brengen. Op een set van 12 panelen van pakweg 5000 euro scheelt dat toch mooi 600 euro.
Met dank aan GroenLinks neemt Nederland zowaar een afslag richting de groene horizon. De belasting op vervuilende energie uit kolen, olie en gas gaat omhoog en er wordt onderzocht of de btw op zonnepanelen omlaag kan naar het 6-procentstarief. (GroenLinks spreekt zelf overigens niet van een onderzoek; de verlaging komt er volgens GL gewoon. Maar laat ik toch nog even voorzichtig zijn.)
De verlaging zou de huidige panelen ten opzichte van het 19-procentstarief ruim 40 euro per stuk goedkoper maken, maar omdat het hoge btw-tarief naar 21 procent gaat scheelt het straks zo'n 50 euro per paneel.
Per set van 12, waarmee je een flink deel van je eigen jaarverbruik aan stroom opwekt, scheelt het dan zo'n 600 euro, en dat tikt aan. Ga je uit van de voordeligste aanbieding voor zo'n set bij Wij Willen Zon, nu 4057 euro, dan zou dat volgend jaar 3614 euro kunnen worden. En volgens mijn eenvoudige berekening van kWh-prijzen kom je dan bij zelf installeren uit op 6,9 cent per kWh.

Snel terugverdienen
Als de btw op netstroom 2 procent omhoog gaat en er komt nog een extra belasting op kolen, olie en gas, wordt netstroom voor de consument duurder. Als tegelijkertijd zonnestroom dankzij de lagere btw op panelen goedkoper wordt, kun je de investering in zonnepanelen dus nog sneller terugverdienen. Zie bijvoorbeeld wat er gebeurt als in mijn berekening de kWh-prijs voor nestroom op 27 cent zet. Dan heb je de eigen zonnepanelen in 6 of 7 jaar terugverdiend.

Netpariteit
Met 6,9 cent per kiloWattuur kom je denk ik ook heel erg dicht bij de zogehetennetpariteit. De eigen kWh's zijn dan net zo duur als wat energiebedrijven aan elektriciteitscentrales betalen voor een kWh. Momenteel is dat volgens mij een kleine 6 cent ex btw en 7 cent inclusief btw maar exclusief energiebelasting.
Dat zou betekenen dat Nederlandse energiebedrijven ook massaal zonneparkenvol panelen zouden kunnen gaan realiseren. Al moeten die uiteraard wel rente betalen over hun investering. Maar daar staan weer andere aftrekposten tegenover.

Ook voor de consument zou die net-pariteit echter een extra aanmoediging kunnen zijn om nog meer in zonnepanelen te investeren. Nu heeft het nog weinig zin om thuis meer zonnestroom op te wekken dan je zelf per jaar verbruikt. Verreweg de meeste energieleveranciers betalen je dan voor die méér geleverde kWh's namelijk slechts die 7 cent per kWh (inclusief btw) die zij ook aan elektriciteistcentrales betalen, terwijl de stroom uit jouw panelen je nu nog 8,5 cent of meer kost.
Maar als die energiemaatschappijen straks 7,5 of 8 cent aan centrales moeten betalen, en zonnestroom uit panelen kost jou 7 cent, dan maak je dus ook winst op de kWh's die je per jaar meer teruglevert dan je afneemt. Dan heeft het dus zin om meer panelen op je dak te zetten dan je puur voor eigen gebruik nodig hebt...

Drie weken
Als ik GroenLinks was zou ik nog even hard onderhandelen over dat 'onderzoeknaar het onderbrengen van zonnepanelen onder het lage BTW-tarief'. Dat onderzoek mag toch echt niet te lang duren.
Vorig jaar installeerden Nederlanders zo'n 90.000 zonnepanelen. Laat dat dankzij een lager btw-tarief eens verdriedubbelen. Dan heb je het bij 50 euro minder belastinginkomsten per paneel over 14 miljoen euro per jaar. Als je het in drie dagen eens kunt worden over 14 miljard aan bezuinigingen, moet je het in drie weken toch eens kunnen worden over 14 miljoen. Ja toch?
Sterker nog: Valt een zonnepaneel straks onder het 21-procentstarief, dan blijft de verkoop waarschijnlijk steken rond de 100.000 stuks. Dat levert de staat dan (uitgaande van de goedkope WWZ-aanbieding) 100.000 keer 60 euro btw op, is 6 miljoen. Gaat de btw naar 6 procent en verdrievoudigt de verkoop, dan krijgt de staat 300.000 keer 17 euro btw, oftewel 5,1 miljoen. En dan worden er dus 200.000 zonnepanelen extra geïnstalleerd, wat de installatiebedrijven vele miljoenen aan extra werk oplevert, en dus ook weer extra belastinginkomsten en minder ww-uitgaven voor de staat.
Meer werkgelegenheid en net zoveel belastingsinkomsten. Hoe gratis kan een banenplan zijn? Kortom: waarom nog onderzoeken? Nú doen, die btw-verlaging!

(Eigenlijk zou ik vandaag deel 2 van het interview met Jillis Raadschelders van DNV Kema over opslag publiceren. Maar vanwege de Haagse actualiteit heb ik dat een dagje vooruit geschoven.)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)