Gedeputeerde Staten akkoord met aflossing schuld GelreDome


Gedeputeerde Staten zijn van plan in te stemmen met vervroegde aflossing van de achtergestelde lening door NV GelreDome voor 4,5 miljoen euro. GelreDome doet het voorstel voor de vervroegde aflossing om een strategische alliantie met Live Nation Worldwide Inc aan te gaan.
Gelredome, bron Saschaaa.De oorspronkelijke lening van 11,34 miljoen euro kent ‘zachte’ voorwaarden waardoor terugbetaling hoogst onzeker is. Destijds koos de provincie voor die voorwaarden omdat GelreDome er anders niet zou zijn gekomen. Gedeputeerde Jan Markink: ‘In de provinciale boekhouding hebben we de lening om die reden op nul euro staan. De aflossing van de lening voor 4,5 miljoen euro is daarom paradoxaal genoeg een meevaller. We hebben extern advies ingewonnen over de waarde van de achtergestelde lening en daaruit blijkt dat 4,5 miljoen euro een reële en marktconforme prijs is’.

Vervroegd aflossenGelreDome wil een strategisch partnership met Live Nation Worldwide Inc aangaan. In Nederland wordt Live Nation vertegenwoordigd door Mojo Concerts. Live Nation stemt in als GelreDome schuldenvrij wordt opgeleverd. Het bestuur van de Stichting GelreDome en de directie van GelreDome NV willen daarom de achtergestelde lening vervroegd aflossen.

In één keerGedeputeerde Staten zijn voornemens in te stemmen met betaling van 4,5 miljoen euro en een nog openstaande rentevergoeding van 375.000 euro per 1 juli 2012. Daarmee wordt de achtergestelde lening, die contractueel nog tenminste tien jaar looptijd heeft, in één keer afgelost. Gedeputeerde Staten leggen het voorgenomen besluit voor aan Provinciale Staten. Zij kunnen hun wensen en bedenkingen kenbaar maken. Daarna nemen Gedeputeerde Staten een definitief besluit.

Multifunctioneel gebruik Mojo Concerts, onderdeel van Live Nation, is één van de bekendste en grootste concertpromotors in Nederland. De markt waarin GelreDome opereert is sterk concurrerend. De provincie heeft altijd veel belang gehecht aan een multifunctioneel gebruik van GelreDome. Gedeputeerde Jan Markink: ‘Met LiveNation heeft Gelredome een solide partner gevonden die kan zorgen voor continuïteit en een blijvend multifunctioneel gebruik’.

Economische spin offJaarlijks trekt GelreDome meer dan 1 miljoen bezoekers. Gedeputeerde Jan Markink: ‘Daarmee is GelreDome een belangrijke economische factor voor Arnhem en Gelderland. Onderzoek dat  GelreDome heeft laten verrichten wijst uit dat de spin off jaarlijks meer dan 200 miljoen euro bedraagt’.

Business LogeMet het aflossen van de achtergestelde lening vervalt na het seizoen 2011-2012 ook het gebruik van de business loge in het GelreDome door de provincie Gelderland. Gedurende de looptijd van de lening mocht de provincie deze business loge gebruiken. Na het lopende voetbalseizoen komt daar dus een eind aan.
 
 
Gepubliceerd op: 24 april 2012

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)