Helft Nederlanders steunt begrotingsnorm Europese Unie

woensdag 25 april 2012 17:35
Een minderheid van de Nederlandse kiezers (43 procent) vindt dat Nederland zich niet aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent moet houden. De helft van de Nederlanders is van mening dat dit wel moet.
Ongeveer de helft van de Nederlanders is bereid 2,5 procent koopkracht in te leverenOngeveer de helft van de Nederlanders is bereid 2,5 procent koopkracht in te leveren
Debat over begrotingstekort Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt niet dat het begrotingstekort volgend jaar 3 procent moet zijn, zoals Brussel wil. Maar minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) verwacht niet dat de Europese Commissie Nederland extra tijd zal geven. 'De hoop dat je later kunt bezuinigen, die hoop heb ik zelf niet.'
Dit blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag

Tekort
Kiezers van de VVD (76 procent), het CDA (81 procent), D66 (65 procent), GroenLinks (53 procent) en de ChristenUnie (54 procent) vinden in meerderheid dat Nederland het tekort volgend jaar moet terugbrengen tot maximaal 3 procent. 

De achterban van de PvdA (55 procent), de PVV (60 procent) en de SP (69 procent) is in meerderheid een andere mening toegedaan.

Koopkracht
Nederland moet flink bezuinigen om aan de norm van 3 procent te voldoen. VVD, CDA en PVV konden het de afgelopen weken niet eens worden over een pakket maatregelen.

Uit het onderzoek blijkt dat 46 procent van de kiezers bereid is 2,5 procent koopkracht in te leveren. 48 procent van de kiezers wil dit niet.

Ook hier zijn de stemmers van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie voor en kiezers van PvdA, PVV en SP in meerderheid tegen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)