Computerspel haalt tieners uit hun depressie

vrijdag 20 april 2012 11:15
Een computerspel kan bij tieners met een depressie net zo effectief zijn als therapie van een psycholoog. Een speciaal ontwikkeld spel kan de jongeren uit hun somberheid halen.
Ruim 40 procent van de tieners herstelde volledig na de computertherapieRuim 40 procent van de tieners herstelde volledig na de computertherapie
'Er is een heel gemeen computer-programma ontwikkeld dat iedere scrabbelaar verslaat, zo stond in de New Scientist.' 

Lees de weblog van Simon Rozendaal: Scrabbelen tegen een heel gemene computer
Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Auckland en de University of Otago, dat het British Medical Journal heeft gepubliceerd. 

Fantasy
Het computerspel heet SPARX (Smart, Positive, Active, Realistic, X-factor thoughts) en zou volgens de onderzoekers traditionele therapie kunnen vervangen. De speler kiest een karakter, waarmee hij vervolgens in een fantasy-wereld verschillende problemen moet oplossen.

De onderzoekers bestudeerden ruim 180 jongeren tussen de twaalf en de negentien jaar die symptomen van depressie vertoonden. De ene helft kreeg gewone therapie, de andere helft mocht op de computer met het spel aan de gang. 

Herstel
Het spel hielp de jongeren net zo veel als traditionele therapie: de symptomen van depressie namen met eenderde af. Van de jongeren die ten minste vier van de zeven onderdelen uitspeelden, herstelde 44 procent volledig. Bij de groep die therapie kreeg, lag dit percentage op 26 procent. 

Ruim 80 procent van de tieners vindt het spel leuk om te doen. 'Gebruik van het spel resulteert in een afname van depressie, angst en wanhoop en een verbetering in de kwaliteit van het leven,' aldus de onderzoekers.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)