Onzeker jaar verwacht voor AkzoNobel

19-04-12   10:21 uur
© anp
AkzoNobel heeft een onzeker jaar voor de boeg door de moeilijke economische situatie en de stijgende prijzen van enkele grondstoffen. Met name de recessie in Europa en de afzwakking van de Chinese economische groei hebben invloed op de grootste verfproducent ter wereld.
AkzoNobel publiceerde vandaag de resultaten over het eerste kwartaal. 

De onderneming zag de omzet met 6 procent stijgen, voornamelijk als gevolg van prijsverhogingen die de gestegen grondstofkosten moesten compenseren. Het bedrijf is inmiddels bij met het verhogen van de kosten, zo liet financieel topman Keith Nichols in een toelichting weten. 

De winst lag echter fors lager dan in dezelfde periode vorig jaar, voornamelijk als gevolg van lagere volumes. Niet alleen in Europa is de economische malaise voelbaar. Ook in Zuidoost-Azië is er sprake van enige 'zwakte', aldus Nichols. 

In China zit momenteel een rem op de activiteiten als gevolg van een zwakkere economische groei. De topman benadrukte echter dat de Chinese economie nog steeds flink groeit. 

In de Verenigde Staten houdt AkzoNobel vast aan de verwachting dat de tak Decoratieve Verven in 2012 quitte zal draaien. Concrete tekenen van een verbetering van de markt voor decoratieve verven in de VS zag Nichols echter niet. 

Deco, enkele jaren geleden nog het paradepaardje van het concern, presteerde in het eerste kwartaal overal zwakker dan andere bedrijfstakken. Het bedrijfsresultaat ging met 16 procent omlaag. AkzoNobel is bezig met een herstructurering van het onderdeel. 

Maar een van de belangrijkste grondstoffen voor decoratieve verven, titaniumdioxide, zal naar verwachting dit jaar in prijs blijven stijgen. Ook over de hoge prijs van olie maakt AkzoNobel zich zorgen. 

Voor het gehele bedrijf kwam de omzet over het eerste kwartaal uit op 3,97 miljard euro. De nettowinst bedroeg 70 miljoen euro, tegen 132 miljoen euro een jaar eerder. Het operationeel resultaat (ebitda) was 423 miljoen euro, 3 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. 

De resultaten zijn overigens beter dan in het moeilijke laatste kwartaal van 2011 en ook aanzienlijk hoger dan de verwachting van analisten. Het eerste kwartaal is voor AkzoNobel meestal zwakker dan andere periodes door seizoensgebonden invloeden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)