In 2016 een tekort aan 170.000 technici te ontstaan.


ma 16 apr 2012, 05:30| 80 reacties
|
lees voor

Actieplan tegen tekort vaklieden

door Ruben Koops
DEN HAAG -  Een actieplan van de overheid moet het techniekonderwijs in het zonnetje zetten. Door de impopulariteit van de vakopleidingen dreigt in 2016 een tekort aan 170.000 technici te ontstaan.
    Foto: Jos Schuurman
    Dat schrijft het kabinet vandaag in een brief aan de Tweede Kamer over het gebrek aan technisch geschoold personeel.
    Met een pakket maatregelen moeten initiatieven uit de sector worden gestimuleerd en aangevuld. De campagne kost zo’n 19 miljoen euro. De aftrap is vanmiddag door de ministers Van Bijsterveldt (Onderwijs), Verhagen (Economische Zaken) en Kamp (Sociale Zaken) op een school in Heemskerk.
    Scholieren hebben maar weinig belangstelling voor technische opleidingen. Daarnaast gaan er de komende jaren grote groepen vaklui met pensioen waardoor een schreeuwend tekort ontstaat aan bijvoorbeeld bankwerkers, dakdekkers en storingsmonteurs.
    Voor scholieren wordt het makkelijker om door te stromen naar een technische vervolgopleiding. Mbo-instellingen in de regio zullen hun opleidingen moeten afstemmen op de vraag van het bedrijfsleven, terwijl bedrijven geholpen worden bij het vergroten van het aantal leerplekken op de zaak.
    Vanaf 2013 maken bedrijven geld vrij om vaklui van werk naar werk te begeleiden zodat ze niet verdwijnen naar andere sectoren.

    Weekendabonnement
    5 weekenden De Telegraaf slechts € 5,- 

    Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

    Waar blijven fruitvliegjes?

    iPhone 15 (Pro)