Gepensioneerden Philips willen geld terug

Elisa Hermanides
donderdag 26 april 2012, 00:00
update: donderdag 26 april 2012, 09:51
Een flinke greep
Gepensioneerde werknemers willen dat elektronicabedrijf Philips € 1,27 mrd terugstort in de pensioenkas.
Dit bedrag is rond de eeuwwisseling afgeroomd uit de pensioenkas via terugstortingen en premieverrekeningen. Als het bedrijf het pensioenfonds niet uit de financiële problemen wil helpen via een storting of lening, overwegen de gepensioneerden naar de rechter te stappen
Dat zegt Nico Bruijel, voorzitter van de Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden (FPVG) tegen deze krant. ‘Wij zijn de juridische mogelijkheden aan het onderzoeken om Philips desnoods te dwingen bij te storten.’ Vandaag is de aandeelhouders­vergadering van Philips.
Maat vol
Voor de gepensioneerden van Philips is de maat vol nu het pensioenfonds de komende vijf jaar de pensioenen niet gaat compenseren voor de inflatie, ook wel indexeren genoemd. In 2011 werd al niet geïndexeerd. Daarbij vrezen de gepensioneerden dat er van­wege de marginale vermogens­positie van het fonds uiteindelijk ook nog gekort gaat worden op de pensioenen.
Bruijel: ‘De onderneming moet haar verantwoordelijkheid aanvaarden, in gesprek gaan met het fonds en dit probleem oplossen. Dat kan door in ieder geval € 1,27 mrd terug te storten.’ Van de bijna 60.000 gepensioneerde Philips- medewerkers zijn er circa 15.000 aangesloten bij FPVG.
Juridische stappen
Er zijn steeds vaker conflicten over het afromen van pensioenkassen in het verleden. Recentelijk dreigden gepensioneerden van het fonds van IT-bedrijf Unisys met een gang naar de rechter. Dat nu de gepensioneerden van Philips erover denken om juridische stappen te ondernemen is saillant gezien het van oorsprong sterk ­sociale karakter van het bedrijf.
Pensioendeskundigen zeggen al langer dat de huidige tekorten bij fondsen deels zijn veroorzaakt doordat bedrijven in het verleden geld uit de potten hebben gehaald. Het is veelal onbekend welke bedrijven dit hebben gedaan.
Het pensioenfonds zat eind 2011 met een dekkingsgraad van 103% onder de vereiste grens van 104%. De dekkingsgraad is de verhouding tussen de bezittingen en de toekomstig uit te keren pensioenen. Voordat er geïndexeerd kan worden, moet de dekkingsgraad 108% zijn.
‘Onjuiste voorstelling van zaken’
Volgens Bruijel heeft het pensioenfonds al om geld gevraagd bij Philips, maar het bedrijf wil niet bijstorten vanwege het slechte economisch tij. ‘Het fonds­bestuur, waarin de onderneming een dominante positie heeft, laat Philips ermee wegkomen.’
De FPVG wijst erop dat Philips tussen 1999 en 2011 voor € 15 mrd aan eigen aandelen heeft ingekocht. ‘Het geld gaat dus wel naar de aandeelhouders en niet naar de gepensioneerden, terwijl de aandeleninkoop onder meer mogelijk gemaakt is door de vervreemding van bedrijfsonderdelen die mede door ons zijn opgebouwd.’
In een reactie stelt Philips dat het een ‘onjuiste voorstelling van zaken’ is om de terugstortingen te betrekken bij de slechte situatie van het fonds. Volgens Philips is de verslechtering te wijten aan de hogere levensverwachting en de crisis. Daarbij benadrukt het elektronicabedrijf dat indexatie altijd strikt voorwaardelijk is geweest.
Het fonds laat weten dat er altijd is gehandeld volgens wettelijke ­regels en afspraken. Ook is er over 2011 een premieopslag betaald door Philips van € 20 mln.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)