Ouders kennen risico drinkende puber niet

Op: 19-04-2012 in puber | forum
Ouders kennen risico drinkende puber niet
Kinderhersenen zijn gevoeliger voor alcoholschade. Vooral onder de 16 jaar. Toch denkt bijna de helft van de ouders daar anders over.

Ouders zijn niet voldoende doordrongen van de gevolgen van alcoholgebruik bij jonge kinderen. Zo denken veel ouders dat kinderen onder de 16 best mogen beginnen met alcohol proeven. Maar ook regelmatig drinken onder de 16 is prima, zo vond één op de drie ouders met kinderen onder de 16. Waarom is dit slecht?

Hersenschade
Hoe jonger iemand is, hoe groter het risico op hersenschade door alcohol.Tijdens de zwangerschap drink je daarom niet. Maar ook puberhersenen zijn nog niet volgroeid. Dit geldt vooral voor:
  • Prefrontale schors: deze is in ontwikkeling tot na het 16e jaar. Het kind leert hier mee plannen, weloverwogen keuzes maken en langetermijnwensen meewegen in keuzes.
  • Hippocampus: dit gedeelte gebruikt het kind bij het leren van nieuwe dingen en het onthouden van deze informatie. De hippocampus kan 10% kleiner zijn bij regelmatig drinken. Maar ook af en toe drinken zal meer schade opleveren dan bij een volwassene.
Na 16 jaar
Na het 16e jaar gaat de ontwikkeling van de hersenen door. De verschillende delen gaan beter met elkaar samenwerken. Ook in deze periode zijn de hersenen nog gevoelig voor de invloed van stoffen buitenaf. Op een hersenscan kun je zien dat alcohol invloed heeft op de werking van de hersenen als geheel. Als iemand drinkt, zie je duidelijk dat minder hersengebieden actief zijn dan bij iemand die niet drinkt. Tussen de 21 en 24 jaar is de ontwikkeling van de hersenen klaar.

Gevolgen
De gevolgen van hersenschade zijn meestal moeite met concentreren en leren. En impulsief gedrag. Na hoeveel slokken of glazen precies een kind hersenschade oploopt, is niet precies bekend. Maar het is wel bewezen dat een kind gemiddeld 1,5 jaar na het allereerste glas alcohol voor het eerst dronken wordt.

Comazuipen
Blijvende hersenschade kan een kind oplopen door regelmatige black-outs. Een black-out kan de volgende ochtend optreden wanneer een kind veel alcohol in korte tijd drinkt. Denk aan het zogenoemde comazuipen dat steeds vaker voorkomt tussen de 12 en 17 jaar. Een black-out is een tijdelijke stoornis van de hersenen. Bepaalde herinneringen blijken daardoor de volgende dag verdwenen.

"Leren drinken" helpt niet
Veel Nederlandse ouders denken dat het slim is om hun kind thuis ‘op een goede manier’ te leren drinken. Het zou dan buitenshuis verstandiger met alcohol omgaan. Dat blijkt uit onderzoek van Rutger Engels, professor Opvoedkunde aan de Universiteit Nijmegen. ‘Maar dat is complete onzin’, aldus de professor. ‘Kinderen die thuis leren drinken blijken buitenshuis juist méér te drinken dan hun leeftijdsgenoten.’ Ouders kunnen volgens de professor beter streng zijn in het verbieden van alcohol.

Uitstellen
Ook het Trimbos-instituut adviseert om drinken door kinderen zo lang mogelijk uit te stellen. In ieder geval tot 16 jaar. Volgens de wet mag aan kinderen onder de 16 jaar geen alcohol verkocht worden. Dat kan helpen om het startmoment zo lang mogelijk uit te stellen. 

Auteur: Corine de Goede, in samenwerking met het Trimbos-instituut
Bronnen: Alcoholinfo.nl, Trimbos-instituut

Gerelateerde artikelen:


NIEUW!
Deel tips en informatie en discussieer met anderen over gezondheid
Naar het forum >

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)